top of page

SA DRAGONERA

L'illa de Sa Dragonera és la continuació de la Serra de Tramuntana. L'extrem sud de la serralada s'enfonsa al mar Balear per tornar a emergir al Cap Llebeig, a Dragonera. Totes dues porcions de terra estan dividides pel Freu, un canal molt estret i poc profund. A causa de la seva localització, el règim de corrents marins i els seus vents característics, és un espai amb una gran diversitat d'hàbitats i espècies, tant terrestres com marins. Aquest fet converteix l’illa en un dels punts de major rellevància ambiental de les Balears.

Gràcies al moviment ecologista iniciat als anys 70, a l'ocupació i les mobilitzacions persistents de la ciutadania, l'illa no va ser urbanitzada i finalment es va declarar Parc Natural el 1995.

L'illa es dibuixa sobre l'horitzó occidental i la seva silueta recorda un drac adormit: aquest és ineludiblement el seu element identitari. Paradoxalment, s'ha documentat que l'origen del nom 'Sa Dragonera', no es deu al símil amb aquest ésser mitològic, sinó que prové del llatí 'traconària', que fa referència a l'ús de les coves per a l'aprovisionament d'aigua dolça a les antigues rutes de navegació.

COM ARRIBAR-HI?

Ferry

Des de Sant Elm, el creuer Margarita cobreix el trajecte durant els mesos d'estiu.

Des del Port d'Andrax, durant tot l’any  Visit Sa Dragonera - Carlo Mar Nautic

Caiac / Paddle Board

Horari del Parc

· De l'1 de maig al 30 d'octubre: de dilluns a divendres, de 10.00 a 16.30 h
· De l'1 de maig al 30 d'o
ctubre: caps de setmana i festius, de 10.00 a 18.00 h
· De l'1 de novembre al 30 d'abril:
 de 10.00 a 14.30 h

Com arribar

ACTIVITATS A LA ZONA

Consulta el mapa d'itineraris aquí i la informació completa aquí
 

Pots llogar el teu caiac a Keida Kayak Sant Elm

DIÀRIAMENT:
Port d'Andratx:

Sant Elm: 

OCASIONALMENT:
Calvià:

REGULACIONS A LA ZONA

REGULACIONS A LA MAR

Les aigües al voltant de Sa Dragonera gaudeixen de protecció de Reserva Marina d'Interès Pesquer i estan dividides en dues franges:


La franja d'aigües interiors, entre Sa Dragonera i la costa de Mallorca, anomenada Reserva Marina d'Es Freu de Sa Dragonera c està sota la competència de Govern de les Illes Balears (GOIB) qui va aprovar la seva creació el 2016. Per més informació consulta la pàgina web del Govern de les Illes Balears: www.caib.es/sites/reservesmarines/es/descripcian

 

La franja d'aigües exteriors, anomenada Reserva Marina Illa Sa Dragonera, va ser declarada l'any 2020 pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), ja que inclou aigües nacionals. Aquesta franja compta amb 82 ha de reserva integral on no està permesa cap activitat excepte el seguiment científic. Dins la reserva integral estan incloses cinc zones de ús restrigit on es pot nedar i bussejar (el busseig necessita autorització). Per a més informació consulta la pàgina web del MAPA: www.mapa.gob.es/es/pesca/temas/proteccion-recursos-pesqueros/reservas-marinas-de-espana/isla-dragonera

ACTIVITATS REGULADES A LA RESERVA MARINA

  • Pesca professional (només es permet la pesca artesanal)

  • Pesca recreativa

  • Busseig

  • Activitats científiques

  • Nàutica/fondeig

ACTIVITATS PROHIBIDES

  • Pesca submarina

  • Extracció de flora

REGULACIONS SOBRE PESCA PROFESSIONAL

Les reserves marines d'interès pesquer tenen com a primer objectiu preservar les arts de pesca tradicional, és per això que es regulen les activitats per poder permetre que les espècies d'interès pesquer millorin la seva mida i densitat i, així, la flota artesanal tingui assegurats els recursos pesquers. A les aigües de Sa Dragonera es permet pescar sis barques artesanals (Germans Torres, Macarena, Poner, Reme Toni Tercer, Scrat, Sito Primer). Per a més detalls consulta la legislació: https://caib.es/sites/reservesmarines/es/normativa_sobre_la_reserva/

Més informació sobre les regulacions d'activitats a la reserva aquí: http://caib.es/sites/reservesmarines/es/regulacian_de_actividades/

REGULACIONS SOBRE PESCA RECREATIVA

Un sol pescador recreatiu no genera molt impacte, però el conjunt de pescadors sí. Ajuda'ns a aconseguir una pesca sostenible! El "Quadern de Pesca Recreativa de les Illes Balears", editat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del GOIB, informa sobre les regulacions per a la pesca recreativa. Si ets pescador recreatiu i pesques des d'una embarcació, estàs obligat a registrar les teves captures. 

Tens dues possibilitats:

 

Descarrega't i omple el "Registre d'activitat" de la zona on vulguis pescar.

Descarrega't i fes servir l'aplicació mòbil per a la pesca recreativa des d'embarcació.

Descarregar aquí.

REGULACIONS SOBRE BUSSEIG

El busseig està regulat a la reserva marina. Està permès a tota la reserva (aigües interiors i exteriors), incloent-hi les zones d’usos restringit i excloent-hi els espais designats com a reserva integral (mireu mapa aquí).

Per demanar permís per bussejar clica aquí: https://www.caib.es/seucaib/es/tramites/tramite/106992

REGULACIONS A L'ILLA DE SA DRAGONERA I ELS ILLOTS

El Parc Natural de sa Dragonera inclou l'illa de sa Dragonera, els illots Es Pantaleu i Sa Mitjana i la formació rocosa Els Calafats. El conjunt té gran importància pels seus aspectes biològics, ecològics i paisatgístics.

Gràcies al moviment ecològic iniciat en els anys 70, l’illa no fou urbanitzada i va ser declarada Parc Natural l'any 1995, després de diverses ocupacions i la mobilització persistent de la ciutadania. El Parc Natural de Sa Dragonera és competència compartida del GOIB i del Consell de Mallorca. Per a més informació consulta:  

Pots consultar aquí totes les normes del Parc

LA XARXA NATURA 2000

Les aigües de Sa Dragonera formen part de la Xarxa Natura 2000. Es tracta d'una xarxa internacional d'àrees de conservació de la biodiversitat que constitueix el principal instrument per a la preservació de la natura a la Unió Europea. Es designen zones amb gran potencial per restaurar i conservar hàbitats i ecosistemes, incloent la seva diversitat de fauna i de flora.

 

En concret, Sa Dragonera compta amb una Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i un Lloc d'Interès Comunitari (LIC), ambdues figures de protecció de la Xarxa Natura 2000.

bottom of page